onsdag 19 oktober 2011

ät nyttigt och gott!

Det du stoppar i dig har omedelbar effekt i form av energi. Men på lite längre sikt har ämnen som antioxidanter, mineraler och vitaminer en långt viktigare funktion. Spana in smarta maten som håller kroppen ung - inifrån och ut!
♥ Apelsiner
Fixa dagsbehovet av c-vitamin med en härlig apelsin. På köpet får du antiinflammatoriska antioxidanter, bättre järnupptagningsförmåga och fibrer. Dessutom sänker fruktens flavonoider blodfett och blodsocker och minskar därmed risken för hjärt- kärlsjukdom.
♥ Baljväxter
Bönor och ärtor är billiga källor till protein, men även järn, zink och magnesium. De är också rika på fibrer som stabiliserar blodsockret och sänker kolesterolet.
♥ Broccoli
Denna grönsak är laddad med vitaminerna C och K, folsyra och kalcium. Här finns också svavelhatliga ämnen som har en cancerhämmande effekt.
♥ Choklad
Visst, en chokladbit innehåller mycket kalorier och mättat fett. Men du får en mängd nyttigheter med på kuppen - förutsatt att du valt en ekologisk bit med hög kakaohalt. Choklad är rik på flavonoider som skyddar kärlen och därmed minskar risken för blodpropp. En studie visar att mörk choklad kan förbättra insulinkänsligheten, vilket kan minska risken för diabetes.
♥ Avokado
Det nyttiga omättade fettet motverkar det dåliga kolesterolet och sänker nivåerna av triglycerider, det farliga blodfettet. Ett tips är att ersätta mackans smör med mosad avokado, det ger både god smak och en skjuts av E-vitamin och fibrer.
♥ Havre
Havre är rik på betaglukaner som sänker nivåerna av skadligt kolesterol. Alla havreprodukter är dessutom laddade med fullkorn och har starka antioxidanter med antiinlammatoriska egenskaper.
♥ Linfrön
Omega-3 är bra för hjärthälsan och du som inte älskar fisk kan istället äta två teskedar krossade linfrön om dagen.